Du er her: Startside / DEFINISJON & KONSTRUKSJON

Byggetrinnene for et vellykket produkt

Her kan du lese litt om hvordan de forskjellige produktene er satt sammen. Kravene til sikkerhet og resultat er veldig strenge. Vennligst merk at du selv aldri skal forsøke å demontere en fyrverkeriartikkel, da risikoen for at en ulykke skal inntreffe er stor! Kun spesielt utdannet personale skal håndtere fyrverkeri på en annen måte enn beskrevet på bruksanvisningen.

Velg via artikkelrubrikken nedenfor for å få mer informasjon om konstruksjonen for å forstå en artikkels egenskaper bedre. Klikk på tekstbildene om du vil se den i et større format.

Fontene/Bengalsk lys Ildbeger/mines Romersk lys

Definisjon: En fontene er en ikke-metallisk hylse som innehold­er gnist- eller flamme-produserendepyroteknisk sats. Ved funksjon kan disse, utenom gnister og flammer, også gi lydeffekter, dog ikke knall. Ved funksjon skal flammene og øvrige forbrennings-produkter passere gjennom en "dyse" og kan for store fontener gi flammehøyder på flere meter.

Bengalsk lys definisjon: Bengalske lys er hylser som inneholder en saktebrennende pyroteknisk sats. Ved forbrenning avgir satsen en farget flamme.

Definisjon: Et ildbeger er en sylinder som inneholder en kruttladning (utkastsladning) og en mengde pyrotekniske effekter. Ildbegeret plasseres eller monteres på marken. Ved funksjon kastes effektene av gårde samtidig, noe som gir en stor spredning av effektene i luften.

Definisjon: Romerske lys er rør som inneholder, i vekselsvis rekkefølge, kruttladninger og pyrotekniske effekter, med en forbindelseslunte gjennom hele røret. Virkningen er at effektene kastes opp en og en, i serie, og skaper en effekt i luften.

Enkeltskudd/Effektrør Effektbatterier V-shapes

Definisjon: Et effektrør viser grunnoppbyggingen til en fyrverkeriartikkel veldig godt. Lunten antenner utkasts-ladningen, som antenner forsinkelseslunten i det den kaster hovedeffekten høyt opp i luften. Forsinkelseslunten vil etter 1-2 sekunder antenne hovedeffekten i en sikker høyde.

Definisjon: Effektbatterier består av seriekoblede effektrør eller ildbegere. Funksjonen i hvert enkelt rør er den samme som for et frittstående effektrør eller ildbeger, men i et batteri er de forskjellige rørene koblet sammen med en forbindelseslunte. Når man har antent hovedlunten vil batteriet skyte ut nye effektladninger helt til samtlige rør er avfyrt.  Forskjellige forbindelseslunter med forskjellige brennhastigheter gjør det mulig å variere tempoet, samt å komponere en finale der flere rør blir avfyrt samtidig.

Definisjon: V-shapes har til felles at rørene står spredt i vinkel for å gi enten panoramaeffekt, eller at skuddene skytes i en annen vinkel enn rett opp. Det finnes både V, W og andre formasjoner, men fellesebetegnelsen er at de sprer skuddene over et større område for å gi et mer fyldig bilde. Dette er en artikkelgruppe som stadig øker i popularitet, men man må ta hensyn til at breddefeltet er åpent og at man kan skyte batteriene uhindret.